[...] wiele czyta się o zależnościach między cholesterolem a chorobami serca. Wiele tych historii jest przestarzałych i demonizuje działanie tego steroidu na układ krążenia. A jakie są fakty? Wokół tego związku narosła olbrzymia ilość mitów oraz niesprawdzonych informacji. Obalę także mit szkodliwego wpływu żółtek jaj na organizm. Z pewnością dieta [...]
[...] większość badań naukowych w zakresie depresji". Ryba rybie nierówna Ryby hodowlane zawierają mniej omega-3 niż te, które żyją w zbiornikach naturalnych. Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne. Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy [...]
[...] w Davies, uważa że nie istnieje coś takiego, jak nieszkodliwy związek chemiczny. O tym czy coś jest lekarstwem, czy trucizną decyduje dawka. Trudno także przewidzieć, jakie będą skutki laboratoryjnego doświadczenia wprowadzonego na skalę światową. Podobnie nikt nie wie, jak organizm człowieka poradzi sobie z tą dietetyczną innowacją. Są [...]
[...] na powaznie, bo lata temu udalo mi sie zrzucic prawie 30 kilogramow ,stosujac diete i regularnie cwiczac. Niestety po wyjechaniu do Angli ,pozuciłem wszystkie dobre nawyki ,jakie udalo mi sie wyrobic na swojej malej redukcji. Historia zatoczyłą koło ,że znów stoje w miejscu ,ze musze zacząć wszystko od nowa. Tym razem chcialbym stworzyc swoja [...]
[...] te są obiecujące. Interesujące byłyby badania długoterminowe, które zmierzyłyby rzeczywiste przyrosty masy mięśniowej indukowane suplementacją tranem, a także sposób, w jaki odpowiedź anaboliczna na oleju z ryb współdziała z treningiem oporowym. Dość gadania! Czy szukacie pomocy w budowaniu mięśni, czy też chcecie zapobiec utracie mięśni [...]
[...] KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać zdrowiu człowieka. Zatem teraz [...]
[...] dynia, papryka, chrzan, kapusta kiszona, soja, szpinak, pomidory, fasolka szparagowa, cukinia, słodkie ziemniaki. Są bezsprzecznie najlepszym rodzajem pokarmu, jaki możesz dostarczyć swojemu organizmowi. To doskonałe źródło niezbędnego do prawidłowego trawienia błonnika. Warzywa mają też niską zawartość tłuszczu, są napakowane [...]
[...] omega-3 i omega-6 posiadają one co najmniej dwa wiązania podwójne miedzy atomami węgla. Różnica miedzy nimi, wyrażona jest tzw. liczbą omega(ω), dotyczy miejsca w jakim w łańcuchu węglowym występuje pierwsze wiązanie podwójne. I tak w przypadku kwasów omega-3 pierwsze podwójne wiązanie występuje przy trzecim atomie węgla. W przypadku [...]
[...] na tym forum na temat CKD oraz tematow pokrewnych. Chcialbym prosic o pomoc w ocenieniu sposobu zywienia oraz wytlumaczenie mi kilku niejasnosci, ktore mnie dopadly;] Od jakiegos miesiaca obnizylem spozycie wegli do oko 50g na dzien, gdyz jako swiezo upieczony student dopiero jestm na etapie szukania roboty i niestety jestem chwilowo [...]
[...] i nietuczące. Tymczasem zawierają one oczyszczone węglowodany (biała mąka i cukier). A te wywołują kłopoty nie tylko dlatego, że dostarczają kalorii. Chodzi też o sposób, w jaki są trawione. W przeciwieństwie do pełnego ziarna, które układ pokarmowy wchłania powoli, produkty z białej mąki szybko przechodzą do krwi w formie glukozy. Jeśli ten [...]
[...] produktów spożywczych. To dotyczy ludzi bardziej zagłębiających się w tematykę prawidłowego żywienia człowieka. Jednym z największych i najczęściej popełnianych błędów na jakie się natykam przy poprawianiu diet jest zbyt niski udział tłuszczy w diecie, a także nieodpowiedni (znacznie podniesiony) stosunek pomiędzy wielonienasyconymi kwasami [...]
[...] w ilość 3-6-9-12 mg tygodniowo przez 4 tygodnie. (2 ostatnie treningi na 15 mg, żeby nie było, że coś zatajam. Jak można się domyślić, to był najmocniejszy suplement jaki w życiu brałem) razem z moim spalaczem z ziółek (imbir, kurkuma, pieprz kajeński, pieprz zwykły, chili, cynamon, zielona herbata i ekwiwalent 2-4 espresso) C. Wygląd [...]
[...] olej od babci na bazarze:) Moim zdaniem spozycie 1 do 2 g dziennie to smiech na sali ze tak powiem twoj organizm potrzebuje 10X + razy tyle a szczegolnie jezeli uprawiasz jakiekolwiek sporty lub jestes albo starasz sie byc dobrym studentem hehe Jak zwykle pozwole sobie na maly kometarz: Olej w kapsulkach sporzycie 1/2 kapsulek wg producenta [...]
[...] mięśniowych. Z powodu tego iż ektomorfik powinien trenować szybko, intensywnie i jak najkrócej, zaleca się ćwiczenie ciężarami z zakresu 85-95% 1RM (maksymalnego ciężaru jaki może podnieść jeden raz) co w praktyce oznacza serie od 1 do 5 powtórzeń w serii. Aby jednak trening taki przynosił efekty ektomorfik powinien wykonać około 8-10 serii [...]
"Na jakie czynniki ryzyka narażony jest organizm osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Wiemy jak ważny wpływ ma wysiłek fizyczny na organizm. Jednak wraz z nim pojawiają się też takie substancje, które przyczyniają się do jego osłabienia. Głównie chodzi mi tutaj o wolne rodniki. Co to są wolne rodniki? Wolne [...]
[...] h*ujnia %-) meju bocian };-) http://imageshack.us/a/img198/7505/tric.JPG http://imageshack.us/a/img521/1859/plecynv.jpg http://imageshack.us/a/img715/5489/klatkao.jpg tutaj jakieś jeszcze z masy http://imageshack.us/a/img854/2011/dsc05363o.jpg http://imageshack.us/a/img593/7301/dsc05362zs.jpg http://img.fastshell.pl/images/trening.png klasyczny [...]
[...] ( pH jest miarą zasadowości lub kwasowości, pH do 6,8 to odczyn kwaśny 7 obojętny powyżej 7 zasadowy). pH komórek jak i całego organizmu jest ściśle określone i regulowane a jakiekolwiek odchyły w stronne pH kwaśnego powoduje szereg negatywnych konsekwencji takich Np. jak starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm [...]
[...] wykazują silne działanie przeciwzapalne. Poprawiają wrażliwość komórek na insulinę poprzez zmiany w funkcjonowania błon komórkowych. Wspomniany artykuł opisuje wpływ, jaki prostaglandyny wywierają na rozrost mięśni szkieletowych. Ryby, zawierające wysokie stężenia kwasów omega 3, hamują syntezę prostaglandyn, co może zaburzać procesy [...]
[...] wykazują silne działanie przeciwzapalne. Poprawiają wrażliwość komórek na insulinę poprzez zmiany w funkcjonowania błon komórkowych. Wspomniany artykuł opisuje wpływ, jaki prostaglandyny wywierają na rozrost mięśni szkieletowych. Ryby, zawierające wysokie stężenia kwasów omega 3, hamują syntezę prostaglandyn, co może zaburzać procesy [...]
[...] zwężają się. A jeśli są zbyt wąskie, a ich ściany nie dość elastyczne, do mięśnia sercowego dopływa za mało krwi i tlenu, co zakłóca jego pracę. Taki niedobór krwi po jakimś czasie bardzo często prowadzi do niedokrwienia mięśnia sercowego, czyli do choroby wieńcowej. Co gorsza, blaszki miażdżycowe mają tendencję do pękania. Tworzące się [...]